Biljard

Precisionen och överraskningarna i spelet. Kamratskapet runt omkring. Biljard är den totala upplevelsen. Kom hit och spela några rundor. Sätt polarna på plats eller bara ha kul med familjen. Vi har 12 biljardbord av bästa kvalité. En spelomgång tar allt från 30 minuter till någon timme och kan med fördel kombineras med en god middag. Alla är välkomna att delta, nybörjare som proffs.

Det går endast att boka aktivitet sön - tors och fre - lör fram till 17.00. Efter 17.00 har vi endast drop in. Är online bokningen full är det drop in och kösystem som gäller.
Det går alltid bra att komma in på drop in. Vi har oftast en del av våra bord reserverade för våra drop in gäster.

Pris
Drop in 95 kr /person/timme
Förbokning 485 kr för 55 min (spel för 4 personer ingår)

Regler

Hur man spelar 8-Ball.

Eight ball går ut på att du och en vän singlar slant om vem som får börja att spränga. Placera bollarna i triangeln och placera bollarna på punkten. Om den som spränger sätter exempelvis en färgad boll, då får den spelaren endast sätta de färgade bollarna, och den som inte sprängde måste sätta halva bollar. Om du som spränger sätter en boll av varje, dvs en hel och en halv, får du själv bestämma vilken färg du vill ha. Du måste däremot lämna över och låta den andra spelaren slå sin stöt.

Att sätta 8an är strängt förbjudet, så länge du inte har satt alla dina andra bollar. När du satt samtliga bollar måste du sätta 8an (den svarta bollen) i korgen mittemot korgen du satte den sista bollen i. Om du exempelvis sätter din sista boll på mittens högersida måste du sätta 8an i vänstermitten-korgen. När detta är gjort har vi en vinnare!

Att sätta den vita bollen är ingen man skall sträva efter. Om du sätter den vita bollen får din motståndare ta upp en av dina bollar, för att sedan placera den bollen i mitten av bordet. Därefter får motspelaren placera den vita bollen precis vart han eller hon vill. Om du sätter den vita bollen får din motståndare ett övertag.

Om någon av er sätter varandras boll(ar) går nästa stöt vidare till motståndaren. (Oavsett om du också sätter en av dina egna) Så länge du sätter en boll av dina egna (och ingen av motståndarens eller den vita) får du fortsätta spela. Du får fortsätta spela ända tills du inte längre sätter dina egna bollar. Värt att notera är att du alltid skall kunna redogöra innan det är dags för din stöt vilken boll du tänkt sätta.

Eight ball är en enkel spelstil som kräver minst två spelare. Att spela fyra är också ett alternativ, då kör ni varannan stöt.

I Eight Ball är förlängda köer, dvs krattor (”butts, half butts”) ok att använda. När denna kratta läggs ut för att förlänga din kös arm får den inte under några som helst omständigheter nudda de andra bollarna som ligger på bordet.

Hur man spelar 9-Ball.

Att spela den andra varianten – Nine Ball (9-ball) – är också ett roligt alternativ.

Reglerna i nine-ball är enkla. Det är inte särskilt mycket man behöver kunna för att lira ett set. I nine-ball använder man sig av bollarna numrerade mellan 1-9. Vid spelets inledning placeras bollarna med boll nummer 1 på biljardbordets huvudprick. Resterande bollar placeras likt en diamant bakom boll nummer 1, i diamantens mitt placeras alltid boll nummer 9.

För att vinna omgången krävs det att man sänker boll nummer 9. Vad som dock är en regel är att man alltid måste inleda spelet med att träffa boll nummer 1. Därefter får alla bollar sänkas i vilken ordning som helst. Det man jagar efter är helt enkelt 9an.

En korrekt sprängning går till som följande: Boll nummer 1 måste träffas först av alla bollar och därefter måste minst en boll sänkas, eller så måste minst 4 numrerade bollar träffa vallen. Om köbollen (den vita bollen) förlöper eller lämnar bordet av någon anledning räknas det som foul. Motståndaren får då ”boll-i-hand” vilket betyder att han eller hon får placera den vita bollar var den vill. Om du lyckas sänka boll nummer 9 i sprängningen har du automatiskt vunnit. Om däremot köbollen (den vita bollen) fortlöper i samma stöt blir boll nummer 9 återplacerad vid markeringen av bordet.

Det viktiga under ett nine-ball spel är att göra en korrekt stöt. Det innebär att du träffar den vita bollen med med lägst nummer, därefter sänka minst en numrerad boll. Bollarna behöver som sagt inte sänkas i nummerordning, så länge boll nummer 1 träffas först.

I Nine Ball (9-ball) är förlängda köer, dvs krattor (”butts, half butts”) ok att använda. När denna kratta läggs ut för att förlänga din kös arm får den inte under några som helst omständigheter nudda de andra bollarna som ligger på bordet.

Historia om Biljard.

Det går inte riktigt att säga varifrån biljard kommer eller hur gammalt det är. Det finns många historiska källor som visar att olika former av spelet har funnits sedan 1400-talet. Ofta spelades det av överklassen, det vill säga kungligheter och adelspersoner. Biljard på den tiden såg inte ut som det gör idag. Då liknade det krocket ganska mycket – man spelade utomhus på gräs i Frankrike och norra Europa. För att slippa bry sig om vädret flyttade man spelet inomhus och upp på ett träbord.
Biljardkön såg i början ut som en käpp eller klubba, med ett lite tjockare huvud i den ände som man spelade med. När bollen låg nära vallen var den tjocka änden inte särskilt praktisk. I stället vände man på den och använde den smala änden (bakdelen) för att spela.
Omkring 1815 kom fransmannen Francois Mingaud på att om han klistrade fast en läderbit på köspetsen. Det ledde till att man kunde han göra otroliga sidoskruvar med den. Krita däremot användes redan innan kölädret uppfanns.

Faq?

Våra aktiviteter passar alla åldrar, men är man minderårig ser vi gärna att man är i målsmannssällskap.

Vi erbjuder 3 kamp eller flerkamp för större grupper, skicka gärna en förfrågan med datum, tid och antal.

Är du student har du 20 % rabatt på aktiviteter sön-torsdag.

Är du senior har du 50 % rabatt på aktiviteter sön-torsdag.

Regler?

Vid ankoms fråga gärna vår personal, så hjälper vi er med en kom igång instruktion.

Dropp in gäler Mån-Söndag.

Bokning av aktivitet görs enklast via webben, boka kan man göra sön-torsdag. Fre-lördag frm till kl. 17.00. Efter 17.00 är det endast dropp in.